Sânzienele, ursitul, ia şi ziua Soarelui

Sânziana sau Drăgaica este o divinitate agrară, protectoare a lanurilor înspicate de grâu şi a femeilor măritate. Se naşte la 9 martie, echinocţiul de primăvară în Calendarul iulian, ziua morţii Babei Dochia, creşte şi se maturizează miraculos până la 24 iunie, în apropierea zilei solstiţiului de vară în Calendarul gregorian, când înfloreşte planta ce-i poartă numele, sânziana sau drăgaica. Este identificată cu Diana şi Iuno din Panteonul roman (Sancta Diana), cu Hera şi Artemis din Panteonul grec. În ziua solstiţiului de vară, Drăgaica ar umbla pe Pământ sau ar pluti prin aer, se desfată, cântă şi dansează împreună cu alaiul său nupţial format din zâne fecioare.

Învârtitul făcliilor în ajun de Sânziene

Sursă: ilovemaramures.com

Învârtitul făcliilor în sensul mişcărilor soarelui în ajun de Sânziene la Borşa, în Maramureş. Urmează aruncatul cununilor pe casă pentru aflarea ursitului.

Sursă: Centrul Cultural Dunărea de Jos

Sursă: Centrul Cultural Dunărea de Jos

Fata care joacă rolul divinităţii agrare în cetele de Drăgaică din sudul Munteniei este îmbrăcată mireasă: poartă rochie albă şi cunună împletită din flori de sânziene sau de drăgaică pe cap, însemn al cununiei. În timpul ceremoniei sale nupţiale, Sânziana (Drăgaica) bagă bob spicului de grâu, dă miros plantelor de leac, vindecă suferinţele oamenilor, în special bolile copiilor, apără holdele de grindină, furtuni şi vijelie, urseşte fetele de măritat etc. Se supără când i se nesocoteşte ziua: stârneşte vârtejuri şi vijelii, aduce grindină, ia oamenii pe sus şi îi îmbolnăveşte, lasă florile fără leac şi miros.

Sursă: guraialomitei.com

Sursă: guraialomitei.com

După ziua de celebrare a Drăgaicei, apar primele semne că vara se întoarce spre iarnă: scade ziua, creşte noaptea, se usucă rădăcina grâului, paralel cu coacerea bobului în spic, răsare pe cer constelaţia Găinuşei (Cloşca cu Pui), florile pierd din mirosul şi puterea lor tămăduitoare de boală, cucul încetează să mai cânte, iar prin păduri apar licuricii. Vechile manifestări de cinstire ale zeiţei agrare au devenit ocazii de întâlnire a tinerilor în vederea căsătoriei şi vestite târguri, bâlciuri şi iarmaroace de Drăgaică, de Sânziene. Cel mai cunoscut este Târgul Drăgacei de la Buzău.

Sursă: Dr Ion Ghinoiu, stiri-evenimente.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *