Azi e Dragobetele, se sărută fetele!

Cap de primăvară sau Logodnicul păsărilor, se spune că Dragobete Iovan era fiul Babei Dochia, o ființă parte omenească și parte îngerească, un june frumos și nemuritor, patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești.

Sursă: cotidianul.ro

Sursă: cotidianul.ro

Dis de dimineaţă şi îmbrăcați de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în fața bisericii şi plecau să caute flori de primăvară prin păduri. Dacă găseau şi fragi infloriți, aceştia erau adunați în buchete şi se puneau în lăutoarea fetelor, în vreme ce se rosteau cuvintele:

„Flori de fragă
Din luna lui Faur,
La toată lumea sa fiu dragă
Urâciunile să le desparţi.”

Sursă: crestinortodox.ro

Sursă: crestinortodox.ro

Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor fetele și băieții se aşezau la vorbă. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, se lăsa prinsă şi îl săruta în văzul tuturor. De aici şi vorba Dragobetele sărută fetele!

Sursă: Ion Ghinoiu – Obiceiuri populare de peste an (Dicţionar, 1997); Simeon Florea Marian – Sărbătorile la români (1898 – 1901).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *