Trei poveşti de iarnă în Ţinutul Secuilor

La 230 km de Bucureşti, fix în inima Covasnei, şi înconjurată de doi mici afluenţi ai Oltului – Baraolt şi Cormoş – se află Tălişoara sau Mica Italie. Legenda spune că, mult înainte de venirea secuilor, familia Fabian a întemeiat aşezarea chiar din timpul ultimelor zile ale Imperiului Roman. La Tălişoara circulă numeroase legende şi poveşti, tocmai bune de depănat la un foc de tabără în curtea unuia dintre cele mai vechi castele din Ţinutul celor Trei Scaune.

Pe la 1600, din porunca Baronului Mihai Daniel şi a soţiei sale, Judith Haller, a fost ridicat castelul reşedinţă de vară ce astăzi poartă numele de Castelul Daniel. Nu arată defel ca un castel adevărat, ci mai degrabă ca o culă bine fortificată. Pe vremea aceea, tătarii încă pârjoleau ţinuturile, dar azi, castelul cu ziduri groase, bârne zdravene şi picturi murale descoperite sub tencuiala veche, reprezintă cea mai vie poveste ale vremurilor trecute de care se bucură fără greş fiecare oaspete.

Castelul familiei Daniel şi-a păstrat savoarea istorică, adăugându-se cel mai modern confort. Se vede din modul în care au fost (re)amenajate cele 8, şi nu mai multe, camere unice, dar şi din ospeţele pregătite aici: vechea bucătărie secuiască, delicios reinterpretată.

Dacă v-am făcut deja poftă, vă invităm să alegeţi una sau chiar mai multe din cele 3 variante pe care vi le propunem:

Minivacanţă 28.11 – 01.02:

  • cazare cu demipensiune într-una din cele 8 camere (premium: The Swan Suite, The Castle Gate Room, Constantinopole Room; standard: Count Daniel’s Chamber, The Countess’ Boudoir, The Lodging of Olasztelek, Hut in the land of woods, The Secret Chamber);
  • mic dejun: bufet suedez bogat cu produse locale (ex: brânzeturi manufacturiere);
  • cină: 3 feluri, apă. Băuturile nu sunt incluse;
  • una dintre cele 3 cine tematice la alegere. Depinde de numărul de persoane (minim 8 adulţi).

Preţ: 950 RON/persoană, cazare în cameră standard; 1,150 RON/persoană, cazare în cameră premium. Copiii sub 6 ani gratuit, iar cei între 6 şi 14 ani – 680 RON/copil.

Cine tematice:

  1. Cină degustare: 5 feluri potrivite cu 5 sortimente de vin, apă Perla Harghitei Gastro inclusă;
  2. Cină vânătorească: cină la ceaun cu foc de tabără, un platou de gustări reci ca aperitiv, un ragout din carne de vânat (cerb, mistreţ sau căprioară – în funcţie de sezon) cu mămăligă grill, desert colac secuiesc pregătit pe loc, pălincă de mere, vinul casei şi apă;
  3. Festin renascentist: preparate din miel şi păstrăv cu garnituri din fructe coapte, linte, arpacaş, raţă umplută, vinul casei, toate acompaniate de un recital live de muzică renascentistă.

Crăciun  (3 nopţi la alegere):

  • cazare cu demipensiune în cameră standard sau premium;
  • micul dejun şi cina au aceleaşi specificaţii ca mai sus;
  • cina festivă (25.12): o selecţie bogată din cele mai bune aperitive ale bucătăriei, supă, friptură, desert, sarmale mai târziu în timpul serii/nopţii cu servire bufet din chafing dish, băuturi (vin îmbuteliat, apă plată/minerală, sucuri, cafea).

Preţ: 1,200 RON/persoană, cazare în cameră standard; 1,350 RON/persoană, cazare în cameră premium. Copiii sub 6 ani gratuit, iar cei între 6 şi 14 ani – 750 RON/copil.

Revelion (31.12 – 03.01):

  • 3 nopţi (perioada de mai sus poate fi schimbată) cu demipensiune în cameră standard sau premium;
  • cină festivă cu meniu variat şi selecţie generoasă de băuturi;
  • cină tematică vânătorească cu foc de tabără.

Preţ: se rezervă numai pentru întreaga capacitate – 18,000 RON pentru 16 locuri/adulţi. Capacitatea maximă este de 24 persoane, inclusiv copii. Copiii sub 6 ani gratuit, iar cei între 6 şi 14 ani – 800 RON/copil.

Alte activităţi:

  • Excursie zona carstică de la Cheile Vârghişului şi peştera Orban Balazs: căţărare pe stâncă, coborâre pe coardă, Muzeul depresiunii Baraolt, siturile geologice Cariera de zgură şi Coloanele de bazalt de la Racoşul de Jos;
  • O zi la meşteri în Vârghiş: a 15-a generaţie de pictori pe lemn, morăriţa de 70 ani, demonstraţie de fierărie cu gustări (slănină prăjită, pâine proaspătă şi pălincă);
  • Plimbare cu sania sau căruţa în funcţie de vreme.

Excursiile depind de vreme şi pot fi realizate pe cont propriu sau contra cost cu transport şi ghid însoţitor inclus, în funcţie de numărul de persoane interesate.

De reţinut:

  • semnalul telefonic fluctuează din cauza zidurilor groase ale castelului;
  • paturile şi mobilierul sunt alcătuite din lemn masiv;
  • diferenţa dintre camera standard şi cea premium este suprafaţa – o cameră premium poate ajunge până la 60 mp; în ambele tipuri de camere se pot monta paturi suplimentare;
  • rezervarea camerelor se face în limita numărului disponibil la momentul respectiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *