În cultura veche românească, femeia era cu mult mai preţuită decât astăzi şi i se închinau nu una, ci cinci sărbători de-a lungul anului. În a treia marţi după Paşti, în sudul ţării se ţinea Răpotinul Ţestelor, singura zi din an când numai femeile căsătorite aveau voie să prelucreze lutul pentru a da naştere ţestelor pentru copt pâinea şi capacelor de astupat gura sobelor şi a cuptoarelor.
Femeile se adunau pe coturi sau pe neamuri într-un loc dinainte ştiut. Aici aduceau pământ de şes, humă, precum şi pământ de la o fântână, de la rădăcina unui cireş pietros şi de la cea a unui măr dulce, amestecându-le pe toate cu câlţi tocaţi sau paie şi cu balegă de vacă sau de cal. Amestecul se călca cu picioarele, făcându-se apoi atâtea grămăjoare câte femei erau la clacă. Dus acasă, amestecul era prelucrat în grădină, aici punându-se pe nişte muşuroaie care aveau forma viitoarelor ţeste, apoi erau lăsate să se usuce la soare.
Formulele de bineţe ale celui care se întâmpla să treacă pe lângă aceste femei erau fie „bun lucru, femei harnice!” sau „Hristos a înviat!”, alte formule atrăgând, se zice, spargerea ţestelor.
Răpotinul ţestelor mai e supranumit şi Marţea Mânioasă pentru că femeile nu lucrează decât la ţeste şi au dreptul acum de a se purta mai aspru cu bărbaţii, spunându-se că astfel se răzbună pentru toate neplăcerile ce le-ar fi avut din partea lor în celelalte zile ale anului.
În timpul sau la sfârşitul lucrului, femeile mâncau bucate alese şi beau vin, stropind şi ţestele, spre a fi belşug şi noroc în casa fiecăreia. Probabil şi în legătură cu această petrecere, tradiţia românească socoteşte şi această zi ca o sărbătoare a femeilor.
Aşadar, la mulţi ani!
Sursă: Etnograf Marcel Lutic, www.traditionalromanesc.ro, www.emiliacorbu.ro